Σκέψου τι σε απασχολεί
Φαντάσου ότι υπάρχει γνώση που αγνοείς
Κλείσε ραντεβού
Αυτό ήταν, τα κατάφερες!
Έρχονται στιγμές που η πραγματικότητα μας δυσκολεύει. Που αναρωτιόμαστε ποιος είμαι και που πάω. Που νιώθουμε πως δεν ξέρουμε με ποια κριτήρια κάνουμε επιλογές στην ζωή μας, πως δεν ορίζουμε την ίδια μας την ζωή.
Όλα αυτά είναι θέματα στα οποία η ατομική ενδοσκόπηση ρίχνει φως. Ποιος πραγματικά είμαι, τι συνειδητές ή ασυνείδητες πεποιθήσεις έχω διαμορφώσει, ποια είναι τα ταλέντα μου και ποιες οι δυσκολίες μου; Πως συνδέομαι με τους ανθρώπους γύρω μου; Τι θέση παίρνω μέσα στη οικογένεια και μέσα στα ευρύτερα συστήματα στα οποία ανήκω; Εγώ πως συμμετέχω στην πραγματικότητα αυτή που ζω; Μια πραγματικότητα που πολλές φορές νιώθουμε πως επαναλαμβάνεται. Πως μπορώ να έχω την ζωή που εγώ θα ήθελα;
Όλα αυτά είναι θέματα που αρκεί να στρέψουμε τα μάτια μας προς τα έσω και να τα ανακαλύψουμε. Ένας ολόκληρος νέος κόσμος διαφαίνεται τότε μπροστά στα μάτια μας. Γνώση που δεν είχαμε αλλά μας καθόριζε. Αυτή τη γνώση καλούμαστε να μάθουμε στις ατομικές συνεδρίες και η επιλογή πια, θα είναι δική μας.
Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι πάντοτε εύκολες. Συχνά βλέπουμε ζευγάρια που η σχέση τους δεν είναι πια μια τροφός δύναμη για τους ίδιους και για τις οικογένειες τους. Από μια σχέση αγάπης φτάνουν να βιώνουν μια δυσλειτουργική σχέση όπου τα συναισθήματα δεν είναι πια «θρεπτικά» αντιθέτως γίνονται τοξικά και επιβλαβή. Τι άλλαξε; Τι πήγε στραβά; Πώς φτάσαμε ως εδώ; Γιατί δεν μ’ αγαπάς πια; Να προχωρήσω σε διαζύγιο; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που έρχονται στο προσκήνιο όταν οι σχέσεις περνάνε κρίση, όταν η επικοινωνία δυσλειτουργεί. Η καθημερινότητα γίνεται δύσκολη και στείρα και η αίσθηση αποσύνδεσης με τους άλλους αποξενώνει.
Οι συνεδρίες ζεύγους βοηθούν ένα ζευγάρι να ανακαλύψει νέους τρόπους επικοινωνίας, πιο εποικοδομητικούς, να βρει νέες ισορροπίες, να ανακαλύψει ένα νέο «εμείς» εφόσον το παλιό δεν λειτουργεί πια και να βοηθηθεί να μην φοβάται να αφήσει το παλιό. Μαθαίνει να βλέπει πέρα από το προφανές και να ανακαλύπτει τι κρύβεται κάτω από τον τρόπο που επικοινωνούν χωρίς να το καταλαβαίνουν έτσι ώστε να δημιουργούνται παρεξηγήσεις και να πληγώνονται. Μια κρίση στη σχέση δεν είναι πάντοτε καταστροφική, τουναντίον πολλές φορές μπορεί να είναι η έναρξη μίας σχέσης πιο κοντά στις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας, σε ένα νέο επίπεδο ύπαρξης, όπου η αλλαγή δεν θα σημαίνει προδοσία και η κάλυψη προσωπικών αναγκών δεν θα απειλεί το «εμείς». Ζητούμενο λοιπόν σε αυτή την διαδικασία είναι η δημιουργία ενός συστήματος-ζεύγος με νέα ισορροπία όπου το ζευγάρι θα βιώνει συναισθήματα αγάπης, αποδοχής και σύνδεσης.
Εάν πάλι το ζευγάρι αποφασίσει πως το διαζύγιο θα είναι η λύση στα αδιέξοδα που ζουν είναι πολύ σημαντικό πέρα από το να ξέρουμε να συμβιώνουμε μέσα σε μια σχέση να ξέρουμε και πως να αποχωρούμε χωρίς να τραυματιζόμαστε κι εμείς αλλά και να μην τραυματίζουμε τον άλλον. Η διαδικασία του διαζυγίου είναι μία επίπονη και πολλές φορές μακρόχρονη συνθήκη. Ο άνθρωπος καλείται να βιώσει το πένθος μιας σχέσης, την αποδόμηση και στη συνέχεια να καταφέρει να περάσει σε μία νέα εποχή, στην αναδόμηση.
Οι συνεδρίες ζεύγους μπορούν να σταθούν αρωγοί και σ’ αυτή τη διαδικασία.
H οικογένεια είναι ένα σύστημα μέσα στο οποίο αναπτύσσεται ένας άνθρωπος. Δεν μιλάμε λοιπόν μόνο για την βιολογική οικογένεια αλλά για κάθε σύστημα μέσα στο οποίο αναπτύσσεται στα πρώτα χρόνια της ζωής του ένας άνθρωπος. Και όπως σε όλα τα συστήματα έτσι και σε αυτό δεν γίνεται να παραβλέψουμε την αλληλεξάρτηση των μελών του. Και ως μέλη θεωρούνται ακόμα και οι γενιές που μας ακολουθούν κατά την γέννησή μας. Τι «κουβαλάω» λοιπόν διαγενεικά; Ποιος ο ρόλος μου μέσα στο σύστημά μου, ποια η δυναμική μου; Ποιες οι αλληλεπιδράσεις μου με τα άλλα μέλη του συστήματός μου; Πώς με έχουν καθορίσει σε αυτό που είμαι σήμερα; Πως να επικοινωνώ μέσα σε αυτό ώστε να έχω την αίσθηση του ανήκειν; Όλα αυτά είναι κάποια θέματα που αναπτύσσονται μέσα σε μια οικογενειακή συνεδρία. Τα μέλη της οικογένειας μαθαίνουν να επικοινωνούν με έναν νέο τρόπο όταν ο παλιός δεν τους βοηθά πια.
Μέσα από την διαδικασία της οικογενειακής συνεδρίας βλέπουμε τη δυναμική της ομάδας και τους μηχανισμούς που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους ώστε να συνυπάρχουν. Όταν η συνύπαρξη αυτή δεν τους κάνει να νιώθουν αποδεκτοί, σημαντικοί , αγάπη, τότε τραύματα φωλιάζουν στην ψυχή τους και η ζωή τους γίνεται δυσάρεστη.
Ο τρόπος που μάθαμε να σχετιζόμαστε με τους άλλους είναι ο τρόπος που σχετιστήκαμε με τους πρώτους σημαντικούς άλλους, τους γονείς και τα αδέρφια από την πρώτη κιόλας μέρα της γέννησής μας και είναι ο τρόπος που μας ακολουθεί στο σχετίζεστε σε όλη μας τη ζωή.
Αξίζει λοιπόν τον κόπο να δούμε ποιος είναι ο τρόπος αυτός ώστε συνειδητά πια να μπορέσουμε να βιώσουμε εποικοδομητικές σχέσεις, σχέσεις ουσιαστικής σύνδεσης, όπως άλλωστε είναι προγραμματισμένος ο άνθρωπος να ζει και να αναπτύσσεται.
Εσωτερικές συγκρούσεις, Πράγματα που δεν ειπώθηκαν ποτέ, μυστικά, συμμαχίες στην οικογένεια, παράπονα, βασανιστικές σκέψεις, αδικίες, παρεξηγήσεις είναι κάποια από τα θέματα που μέσα σε μία οικογενειακή συνεδρία μπορούν να ανοιχτούν με ασφάλεια και αποδοχή ώστε να απελευθερώσουν την ψυχή των μελών. Γιατί ό,τι ανοίγεται γίνεται απελευθερωτική ενέργεια. Ας βοηθήσουμε στις ψυχές μας προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι συμβουλευτικές ομάδες βοηθούν το συμβουλευόμενο να δει στο εδώ και τώρα σε πραγματικές συνθήκες πως τοποθετεί τον εαυτό του μέσα σε ένα σύστημα, μία ομάδα, σε ένα σύνολο, σε μία μικρή κοινωνία. Όλα τα θέματα που έχει δουλέψει στις ατομικές του συνεδρίες εμφανίζονται μπροστά στα μάτια του κατά την ένταξη του σε μια ομάδα.
Το σημαντικό είναι πως αυτή η ομάδα είναι ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να ξεδιπλώσει όλες του τις δυσκολίες και να έχει την ευκαιρία να τις δουλέψει με εμπιστοσύνη και αποδοχή προκειμένου να βιώσει μια διορθωτική εμπειρία αλλά και να πειραματιστεί για τις αλλαγές που πιθανόν να θέλει να κάνει στη ζωή του. Αλλαγές σε θέματα που αφορούν στον τρόπο που επικοινωνεί με τους άλλους, στους ρόλους που παίρνει μέσα σ’ ένα σύστημα, στα συναισθήματα που βιώνει κατά τη συνύπαρξη του με άλλους ανθρώπου και άλλα τέτοια θέματα που ίσως φοβάται να αντιμετωπίσει στην κοινωνία.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι η αίσθηση του ανήκειν που δίνει η ομάδα, μία συνθήκη πολύ θεραπευτική κατά τους αρχαίους μας φιλοσόφους που λειτουργεί σαν ώθηση στην προσωπική ανάπτυξη και απελευθέρωση του ανθρώπινου δυναμικού που έχουμε μέσα μας.
Και τώρα γονιός! Αλλά πως είναι ένας καλός γονιός; Ένα ερώτημα που βασανίζει κάθε νέο γονιό. Είναι αλήθεια πως ζούμε στην εποχή της πληροφορίας όμως δεν μάθαμε πως να γίνουμε γονείς, γονείς που θα μεγαλώσουμε υγιείς ψυχισμούς, ευτυχισμένα παιδιά, μάτια γεμάτα από αγάπη, καρδιές ζέστες, μυαλά δημιουργικά. Πως παραλείψαμε έτσι μια τόσο σημαντική πληροφορία; Στο κενό αυτό λοιπόν λαμβάνουν χώρα πλέον οι συμβουλευτικές γονέων.
Οι νέοι γονείς πλέον ξέρουν πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους στα παιδιά τους και αναζητούν την γνώση αυτή. Έτσι οργανώθηκαν αυτά τα προγράμματα συμβουλευτικής γονέων μέσα στα οποία προσφέρεται γνώση, δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα, ακούγονται ανησυχίες μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο.
Ένα στοχευμένο πρόγραμμα που πραγματοποιείται μια φορά το μήνα και απευθύνεται στους γονείς εκείνους που αναγνωρίζουν την ευθύνη τους, διεκδικούν τα δικαιώματα τους ως γονείς και αναζητούν σύνδεση με τα παιδιά τους ώστε να βιώσουν μία υπέροχη ζωή κατά το μεγάλωμα τους.
Ο Ιπποκράτης είπε « εάν θέλεις να θεραπεύσεις κάποιον ρώτησε τον πρώτα εάν είναι έτοιμος να αφήσει πίσω του αυτά που τον αρρωσταίνουν» συνδέοντας έτσι τη ψυχή με το σώμα.
Η ανάγκη για γνώση οδήγησε τις επιστήμες στην εξειδίκευση. Αυτό βοήθησε πολύ τις επιστήμες να αναπτυχθούν όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε την σύνθεση αυτών. Δεν πρέπει να πέφτουμε στην πλάνη πως μία μόνο επιστήμη μπορεί να θεραπεύσει έναν οργανισμό πολυδιάστατο όπως είναι ο άνθρωπος. Η ασθένεια συνδέεται πάντοτε με τον ψυχισμό. Καμία λοιπόν επιστήμη δεν μπορεί να θεραπεύσει εάν δεν ληφθεί υπόψη μια ολιστική οπτική.
Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε μία συνύπαρξη επιστημόνων μεταβαίνοντας έτσι από το βιολογικό ιατρικό μοντέλο στο βιοψυχοκοινωνικό. Ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται σαν ψυχή και σώμα ως είναι. Το σύμπτωμα αντιμετωπίζεται από κατάλληλο ειδικό και το αίτιο από σύμβουλο ψυχικής υγείας. Προσεγγίζουμε τον ασθενή ψυχικά και σωματικά ταυτόχρονα. Έτσι λοιπόν δεν θεραπεύουμε την ασθένεια αλλά τον ασθενή που έχει την ασθένεια.
Μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά μας να αγαπούν τα βιβλία;
Βεβαίως! Όταν το παιδί αισθανθεί το βιβλίο να ζωντανεύει μέσα του, να γίνεται η φωνή αυτών που θέλει να πει αλλά δεν ξέρει το πως, του ζωντανεύει την φαντασία, το απενοχοποιεί, του δίνει λύσεις και απαντήσεις στα ερωτήματά του τότε ΝΑΙ, το παιδί αναπτύσσει έναν δεσμό ζωής με τα βιβλία.
Παράλληλα η ψυχοεκπαιδευση, όπως λέει η ίδια λέξη, είναι μία διαδικασία ψυχικής εκπαίδευσης. Στο πρόγραμμα αυτό οι κοινωνικές έννοιες ανοίγουν και συζητούνται με τα παιδιά σε ένα πιο ψυχολογικό επίπεδο. Σκοπός της ψυχοεκπαίδευσης είναι να μάθουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν έννοιες και καταστάσεις συναισθηματικές, ψυχολογικές και πιο πνευματικές από πολύ μικρή ηλικία. Έτσι διαμορφώνουμε ανθρώπους που μπορούν να θρώσκουν άνω χωρίς αυστηρά πλαίσια και με ενσυναίσθηση. Αυτό ενδυναμώνει τον ψυχισμό τους και δημιουργεί ανθρώπους με υγιή, δημιουργικό και δομημένο πυρήνα ώστε να ζουν την ζωή τους με θετική σκέψη και αποδοχή.
Το πρόγραμμα αυτό λαμβάνει χώρα μία φορά την εβδομάδα διάρκειας 120’, σε ολιγομελή ομάδα παιδιών και φτιάχτηκε με σκοπό να μάθει στα παιδιά να αγαπούν τα βιβλία ενώ παράλληλα τα εκπαιδεύει μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τον διάλογο σε έναν πιο ψυχολογικό τρόπο σκέψης.
Λοιπόν… «ας παίξουμε τους μεγάλους»!
H Χειροπρακτική είναι μια ανεξάρτητη επιστήμη υγείας και αποτελεί πλέον τον τρίτο θεραπευτικό κλάδο υγείας μετά την κλασική ιατρική και την οδοντιατρική. Ασχολείται με τη θεραπεία και πρόληψη των νευρομυοσκελετικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης αλλά και των άκρων καθώς και στις επιπτώσεις που έχουν αυτές στο νευρικό σύστημα και γενικότερα στην υγεία.
Η δυσλειτουργία της σπονδυλικής στήλης επηρεάζει τη λειτουργία του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος περιορίζοντας τη σωστή κίνηση των σπονδύλων, εμποδίζοντας και εκφυλίζοντας τις σπονδυλικές αρθρώσεις με αποτέλεσμα οι μύες να δυσλειτουργούν και τα σπονδυλικά νεύρα να πιέζονται.
Η χειροπρακτική χρησιμοποιεί ήπιες τεχνικές επαναφοράς της σπονδυλικής στήλης (ανατάξεις) με στόχο να κινηθούν πιο εύκολα οι αρθρώσεις και να μειωθεί ο ρυθμός εκφυλισμού τους. Με αυτόν τον τρόπο ελευθερώνονται τα σπονδυλικά νεύρα αντιμετωπίζοντας τα αίτια των συμπτωμάτων και προλαμβάνοντας σοβαρές μελλοντικές επιπτώσεις σε σπόνδυλους, μύες και νεύρα.
Είναι μία δραστική, ασφαλής και σχετικά ανώδυνη θεραπεία για να αντιμετωπιστούν πολλές μυοσκελετικές παθήσεις με άμεσα αποτελέσματα στοχεύοντας στην ουσιαστική αντιμετώπιση τους και όχι στην πρόσκαιρη ανακούφιση των συμπτωμάτων και το κυριότερο χωρίς φάρμακα και χειρουργείο.
Η κοσμοενεργειακή είναι μια θεραπευτική μέθοδος αναγνωρισμένη από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και βασίζεται στη χρήση των λεγόμενων κοσμικών «ενεργειακών-πληροφοριακών» πεδίων ή «καναλιών» που διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες. Η κοσμοενεργειακή μας επιτρέπει όχι μόνο να ανακουφίζουμε τις σωματικές παθήσεις, καλά να προσδιορίζουμε και να εξαλείφουμε τις βαθύτερες αιτίες των ασθενειών, οι οποίες κρύβονται στα συναισθηματικά, διανοητικά ή άλλα ανεπαίσθητα πεδία. Τα συναισθηματικά προβλήματα και οι πνευματικές ανησυχίες μετακινούνται μέσω του συστήματος των τσάκρα στο φυσικό επίπεδο, όπου προκαλούν μια διαταραχή της ομοιοστατικής ισορροπίας που ονομάζεται ασθένεια. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως ασθένεια είναι η διαταραγμένη ομοιόσταση στο πολυδιάστατο σύμπλεγμα του ατόμου που πρέπει να διορθωθεί ώστε να θεραπευθεί πλήρως το άτομο.
Μοναδική δέσμευση του ασθενή είναι η προθυμία του να εργαστούν μαζί με τον ειδικό της κοσμοενεργειακής για να επαναφέρουν τη χαμένη κατάσταση αρμονίας στο σώμα και την ψυχή τους.
Η θεραπεία Healing Touch είναι μία ενεργειακή ιατρική που στοχεύει στο ενεργειακό πεδίο που περιβάλλει το σώμα ή βιοπεδίο, τα ενεργειακά κέντρα (chakras) και τους μεσημβρινούς του σώματος του θεραπευόμενου υποστηρίζοντας ότι κάθε ενεργειακή θεραπεία είναι αυτοθεραπεία ή αυτοίαση.
Ο θεραπευτής ουσιαστικά με την βιοενέργεια των χεριών του επιδρά στο ανθρώπινο ενεργειακό σύστημα φέρνοντας το σε ισορροπία και αρμονία με στόχο την αυτοϊαση.
Η μέθοδος δημιουργήθηκε το 1980 στο Colorado, USA από την Janet Mentgen, νοσηλεύτρια, η οποία παρατήρησε ότι χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές ενεργειακής θεραπείας στους ασθενής της βελτιωνόταν η ψυχική και κλινική εικόνα τους. Η μέθοδος Healing Touch έχει πιστοποιηθεί από το 1993 ως αναγνωρισμένη θεραπευτική μέθοδος.
Το Healing Touch βασιζόμενο στην προσωπική σας νοητική, πνευματική, συναισθηματική και σωματική ενέργεια συμβάλλει στην θεραπεία του οξύ ή και χρόνιου πόνου, στην ταχύτερη ανάρρωση και επούλωση πληγών, στη μείωση της κόπωσης, στη βελτίωση του ύπνου και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος φέρνοντας ισορροπία σε νου, σώμα και πνεύμα.
Ρεφλεξιολογία
Η Ρεφλεξολογία, γνωστή και ως θεραπεία ζωνών, είναι μια εναλλακτική ιατρική πρακτική που περιλαμβάνει την εφαρμογή πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία στα πόδια ή/και στα χέρια. Βασίζεται σε ένα σύστημα ζωνών και αντανακλαστικών περιοχών που αντανακλούν μια εικόνα του σώματος στα πόδια και τα χέρια. Με κατάλληλες πιέσεις στα αντίστοιχα σημεία ενεργοποιείται η αυτοθεραπεία μέσω της ροής της ενέργειας με αποτέλεσμα ο ασθενής να βιώνει άμεσα μια αίσθηση θεραπείας και ευαιξίας βελτιώνοντας την ψυχολογική διάθεση και τον περιορισμό του άγχος. Η χαλάρωση του ασθενή και η βελτίωση της ψυχολογίας συμβάλει στην θεραπεία του καθώς γνωρίζουμε τον υψηλό βαθμό συμμετοχής της καλής ψυχικής διάθεσης στη διαδικασία μίας θεραπείας.
Su Jok
Μετά από αρκετά χρόνια σπουδών και κλινικής εμπειρίας, ο Νοτιοκορεάτης καθηγητής Πανεπιστημίου, διδάκτορας Park Jae Woo, με έδρα τη Ρωσία, ανέπτυξε ένα απλό και πρακτικό σύστημα, παρόμοιο με τον βελονισμό χρησιμοποιώντας μόνο χέρια και πόδια, εξ ου και το όνομα "His" χέρι, "Jok" πόδι
Η βάση είναι η ενεργοποίηση και η εξισορρόπηση της θεραπευτικής ενέργειας του σώματος.
Στα άκρα των χεριών και των ποδιών βρίσκονται προβολές όλων των οργάνων του ανθρώπινου σώματος σε μικρογραφία. Με το Sujok επιδρούμε όχι μόνο στα σημεία του σώματος που πάσχουν αλλά και στα σημεία προβολής τους.
Τα όργανα όταν είναι άρρωστα στέλνουν ως προειδοποιητικά σήματα - ένα είδος ηλεκτρομαγνητικού κύματος - σε διάφορες περιοχές του σώματος. Μετά την ενεργοποίηση του επώδυνου σημείου αφαιρείται ο πόνος και εξαλείφονται οι αιτίες του καθώς ομαλοποιούνται οι ροές ενέργειας και επούλωσης στην πληγείσα περιοχή του σώματος. Με την τόνωση ορισμένων σημείων μπορείς να ενεργοποιήσεις τη διαδικασία αυτοθεραπείας του σώμα ενός ατόμου
Με το sujok αντιμετωπίζονται σε ελάχιστο χρόνο παθήσεις όπως ημικρανία, πονοκέφαλος, ρευματική αρθρίτιδα, ισχιαλγία, ουρική αρθρίτιδα, οσφυαλγία, δισκοκήλη, κολίτιδα, κάθε είδους κολικός πόνος, γαστρίτιδα, άσθμα, στηθάγχη κ.α.
Η μεταμορφωτική τεχνική είναι μία εξελικτική προέκταση της ρεφλεξολογίας η οποία θεραπεύει τις ενεργειακές ανισορροπίες που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της κύησης ως έμβροια.
Είναι μία τεχνική που μπορεί να φέρει μεγάλη μεταμόρφωση στη ζωή μας δουλεύοντας πάνω στις αρχικές μας ενέργειας.
Η θεραπεία πραγματοποιείται μέσω των αντανακλαστικών σημείων της σπονδυλικής στήλης στο κεφάλι, τις παλάμες ή στις πατούσες αφυπνίζοντας και ξεμπλοκάροντας τις ενέργειες που δεν ρέουν ελεύθερα.
Ο θεραπευτής επεμβαίνει στην ενέργεια του ασθενή μετασχηματίζοντας οποιαδήποτε αρνητική διαμόρφωση δίνοντας του την δυνατότητα να εξετάσει τη ζωή του με έναν καινούργιο τρόπο ενώ του προσφέρει και την δυνατότητα της αλλαγής.
Το αίσθημα της εσωτερικής γαλήνης, η χαλάρωση και η ευεξία είναι μόνο μερικά από τα αποτελέσματα της Μεταμορφωτικής Τεχνικής.